1 Haziran 2012 Cuma

Sarma Sarmadır, Dolma Dolmadır!

Sarma
Dolma











Bugün, bayılarak izlediğim dizi Leyla ile Mecnun’un son bölümünde de sarma-dolma karmaşası yaşandığını görerek yine sinirlenmem neticesinde, hemen bilirkişilik hırkasını giyerekten aradaki bariz anlam farkını pöykürmek istedim. Efendiiim, aslında aradaki fark gayet açık ve anlaşılır. Fakat insanlar niçin sarma yerine dolmayı kullanmakta ısrarcılar anlamış değilim. Şöyle ki; sarma, asma veya lahana gibi sarılmaya müsait yaprakların üzerine pirinç vesaire malzemelerin konulduktan sonra sarılması münasebetiyle ortaya çıkan ürüne denirken, dolma ise biber ve bilimum içi doldurulabilecek olan sebzenin içine yine pirinç vesaire maddelerin doldurulması sonucu elde edilen ürüne denilmekte. Sarmada kullandığımız şey yaprak olduğu ve onun doldurulabilecek bir içi söz konusu olmadığı için ona dolma demiyoruz. Sonuçta sarma sarmadır, dolma da dolmadır dimi? Nasıl ki dolmaya sarma dememiz mantıksızsa, sarmaya dolma dememiz de aynı derecede anlamsız. Madem ikisine de aynı şeyi diyecektik o zaman en başından ayrı isimler yerine tek bir isim bulsaymışız solma ya da darma gibi. Olmaz efendim, olmaaaaz! Doğru düzgün hitab edelim o el emeği göz nurlarına. İçime dert olmuş yaa. Anlattım, kurtuldum, oh! Hala anlamamakta ısrar edenler için resimli açıklama hizmetimiz de mevcut. (Gugıldan bulduğum) Fotoğrafları inceleyip sarma ve dolma arasındaki 7 farkı bulabilirsiniz. İncelemeniz sonrasında ise lütfen ağzınızın suyunu silmeyi unutmayınız.
Afiyetle kalınız.

4 yorum:

Settie dedi ki...

buna özetle "sarma sarılır, dolma doldurulur" diyoruz =)

Aslı dedi ki...

Ayynen öyle :)

Yezgican dedi ki...

fotoğrafını koyduğun sarma ve dolmaların ayt'ın elinden çıkığını, sonrasında da bunları midenize indirdiğinizi hayal ettiğim için ciddi ciddi ağzım sulandı ama neyse ki gugıl'dan bulmuşsun :) içim biraz rahatladı.

Aslı dedi ki...

Daha geçen gün sarma yapmışlar zaten, fotoğrafları da feysbuka koymuştu hainler :( Sarma mertebesine erişemesem de dolma yapmışlığım var, buraya da aslında bizzat kendi ellerimle yaptığım dolmanın fotoğrafını koymayı planlamıştım ama telefonum artık sözümü dinlemez oldu, fotoğrafı aktaramadığımdan gugıla muhtaç kaldım. Yaban ellerden dönünce evime gelirsen eğer dolma sözüm olsun sana yapayım yavrucum ;)